Cancerrehabilitering x 2

På väg hem efter intensiva dagar i Almedalen. Både igår och idag har det varit seminarium om cancerehabilitering – Bräcke Diakoni hade seminarium med bland annat vårdforskaren och kuratorn Aina Johnsson i panelen och hon var vass i formuleringarna som vanligt. Vi är så glada för att hon kommer att medverka i den kommande antilogin ‘Att möta framtiden’.

Annars var det ett litet stillsammare seminarium. Det fick mer karaktären av eftertänksamt samtal kring rehabilitering i internatform som den som erbjuds på Mösseberg.

Idag hade Nätverket mot cancer seminarium på tema ‘Cancer är en akutsjukdom’. Alexander Johansson från Hjärntumörföreningen berättade om sin egen och föreningskollegors erfarenhet av rehabilitering – och avsaknad av rehabilitering, tyvärr. Jag presenterade min och SWEDPOS syn på hur cancerrehabilitering kan organiseras och vilka utmaningar vi har när vi gör det (bildspel snart under fliken Bildpel ovan).

Efter det paneldebatt med Roger Henriksson från Karolinska, Carsten Rose från RCC syd, Sjukvårdspolitikerna Ingrid Lennerwald (s, Region Skåne) och Lars Joakim Lundquist (m, Stockholms läns landsting) och slutligen Cancerfondens generalsekreterare Ursula Tengelin.

Det började väl bra med ett samtal som faktiskt fokuserade på rehabilitering, där det fanns en bred enighet om att det är något som alla patienter bör ha tillgång till. Man hänvisade till de idéer och utmaningar som jag presenterat och samtalade om möjliggörande.

Men efter en stund föll man in i frågor om väntetider i samband med diagnos och nivåstrukturering – gamla kära debattämnen för panelen. Det är ju absolut inte så att jag tycker att det är oviktiga ämnen – tvärtom. Men korta väntetider och samlad högspecialiserad cancerbehandling gör tyvärr inte behovet av rehabilitering mindre – så löser vi inte frågan om hur vi ordnar cancerrehabilitering till alla berörda.

Men, tja – jag fick mycket bekräftelse på att jag pratat om något viktigt från auditoriet sedan i pausen. Flera ville fortsätta samtalet om rehabilitering och jag blev inbjuden till det. Jag hoppas att fortsättning följer.

Cancerfonden bloggade från Almedalen – läs mer här!

20110707-185528.jpg

Högklint i dimma under en sen kvällspromenad

Det här inlägget postades i cancerrehabilitering, organisation, politik och påverkan, Region Skåne, regionalt cancercentrum, vård. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s