Att tänka nytt för framtiden

Förbereder mig litet för Almedalen, där jag ska prata på två seminarium – Dramatisk ökning av cancer i Skåne på tisdagen och på Cancer är en akutsjukdom på torsdagen. Det handlar om ökad cancerincidens och de effekter den ökningen har på samhällsnivå, och om cancer och sociekonomiska faktorer.

Det senare är kanske det som spelar roll för utvecklingen av cancer i Skåne. Om det är så understryker det bara vikten av att anpassa preventionsarbete till de riskgrupper vi känner till och att satsa mycket, mycket mer offensivt på det än vi har gjort hittills. Att idag när ekonomin i vården kärvar spara genom att dra in på preventionssatsningar och rehabilitering kommer att stå oss mycket dyrt mycket snart – det är jag säker på.

Jag är övertygad om att det har stora konsekvenser för svensk sjukvård och för samhället i stort att cancersjukdomar ökar. Vi har bara sett början än så länge. År 2030 lever nästan en miljon svenskar med eller efter cancer om situationen fortsätter att utvecklas som hittills. Det vi kan göra och måste göra är att satsa på preventionsarbete och på rehabilitering (som för övrigt på ett bra sätt kan integrera prevention).

Prevention måste finnas med överallt och kontinuerligt anpassas efter målgrupper och riskgrupper och det kräver sakkunskap, kreativitet och nytänkande för att nå alla. Och för att verkligen påverka riskbeteenden – forskning visar att attitydförändring ensamt inte räcker.

Själv jobbar jag med prevention varje gång jag träffar en cancerpatient. När man fått en cancerdiagnos är man oftast mycket, mycket motiverad för att leva ett hälsosammare liv, är min erfarenhet. Vi har få tillfällen som är bättre för att påverka patienter och närstående till exempel att sluta röka och börja motionera. Av allt att döma kan den som gör en hälsoinriktad beteendeförändring börja plocka hem vinsterna direkt i form av till exempel minskade komplikationer vid behandling för sin cancer.

På onsdagen ska jag hänga litet i skuggan i Solskolan hos Nätverket mot cancer och prata risker med solande och kanske om jag får möjlighet motivera några besökare att ändra sina solvanor.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s